Κατανάλωση λίγων θερμίδων και χάσιμο βάρους

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου, 2018

Γυναίκα σε δίαιταΠοιος είναι ο καλύτερος τρόπος απώλειας βάρους; Χωρίς αμφιβολία, ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Μερικοί όμως άνθρωποι θέλουν ταχύτερα αποτελέσματα και καταφεύγουν σε μη ασφαλείς πρακτικές όπως τα παράνομα χάπια αδυνατίσματος και οι αυστηρές δίαιτες. Καμία από αυτές τις πρακτικές δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ενώ και οι δύο έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Για να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την απώλεια βάρους, μερικοί άνθρωποι καταφεύγουν σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων οι οποίες αποτυγχάνουν να παράσχουν θρεπτικό αποτέλεσμα. Μπορεί να ανταμειφθούν με απώλεια βάρους αρχικά, αλλά καταλήγουν να διακυβεύουν την συνολική υγεία.

Ποιές όμως είναι οι συνέπειες χαμηλής κατανάλωσης θερμίδων;

Χαμηλή κατανάλωση θερμίδων

Πόσες θερμίδες είναι πολύ λίγες; Αυτό βεβαίως εξαρτάται από το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου και το επίπεδο των δραστηριοτήτων του. Στο διαδίκτυο υπάρχουν προγράμματα και υπηρεσίες που υπολογίζουν με αρκετά υψηλή ακρίβεια πόσες θερμίδες χρειάζονται για να διατηρήσετε το βάρος σας σύμφωνα με τα παραπάνω.

Αυτό θα πρέπει να είναι πάντα το πρώτο βήμα πριν να ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Όταν είναι γνωστό πόσες θερμίδες χρειάζονται για να διατηρηθεί το βάρος, είναι απλό να καθοριστεί ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται για να χαθεί βάρος μ’ έναν λογικό ρυθμό – περίπου μισό κιλό την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται περίπου 500 θερμίδες παραπάνω κάθε μέρα. Ο αριθμός αυτός είναι καλύτερο να συμπληρωθεί με μείωση περίπου 200 – 300 θερμίδων από το φαγητό και αύξηση κατανάλωσης ανάλογου αριθμού με άσκηση.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσει η λήψη θερμίδων κάτω από τις 1.200 την μέρα. Κάτω από αυτό το όριο το σώμα δεν καίει λίπος για να αυτοπροστατευτεί από την πείνα. Αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ την απώλεια βάρους και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Χαμηλή κατανάλωση θερμίδων και προβλήματα υγείας

Ποια είναι μερικά από τα ιατρικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που καταναλώνουν λίγες θερμίδες; Στις γυναίκες, ένα από τα πρώτα σημάδια είναι η απορρύθμιση της έμμηνης περιόδου ή ακόμη και η διακοπή της. Αυτό παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους με προβλήματα διατροφής όπως η ανορεξία όταν οι θερμίδες μειώνονται δραστικά. Όταν διακόπτεται η περίοδος ανεβαίνει ο κίνδυνος απώλειας μάζας των οστών λόγω έλλειψης οιστρογόνων και κακής διατροφής.

Άλλοι κίνδυνοι υγείας που συνδέονται με χαμηλή κατανάλωση θερμίδων είναι η αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου και η μειωμένη ανοσία λόγω χαμηλού επιπέδου πρωτεϊνών. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του κινδύνου κρυολογήματος ή γρίπης ή ακόμη η προσβολή από πιο σοβαρές ασθένειες. Η λειτουργία του θυρεοειδή μπορεί επίσης να επηρεαστεί καθώς ολόκληρο το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε συνθήκες πείνας. Μπορεί επίσης να νιώθετε κρύο συνέχεια λόγω του μειωμένου επιπέδου ενέργειας και να πέσετε σε κατάθλιψη.

Συμπέρασμα

Η πραγματικότητα είναι ότι η κατανάλωση πολύ χαμηλού αριθμού θερμίδων δεν αυξάνει σημαντικά μόνο τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας αλλά δεν βοηθάει και στον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους. Όταν οι θερμίδες περιοριστούν σημαντικά, το σώμα δεν καίει λίπος περνώντας σε κατάσταση αυτοσυντήρησης. Αυτός είναι ο λόγος που η αργή και σταθερή απώλεια βάρους μέσω λογικής δίαιτας και άσκησης είναι ο πιο ασφαλής και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί το ιδανικό σωματικό βάρος.