Τι Συμβαίνει με τους Φρουτοχυμούς και τα Smoothies;

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου, 2018

smoothieΤα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια παγκόσμια κίνηση απομάκρυνσης από τα αναψυκτικά με ανθρακικό και στροφής προς τους φρουτοχυμούς και τα smoothies υπό το πρίσμα ότι είναι πιο υγιεινά υποκατάστατα. Όμως ενώ η κατανάλωση των αναψυκτικών έπεσε κατά 9% σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 10 χρόνια, η παχυσαρκία αυξήθηκε κατά 15% την ίδια χρονική περίοδο.

Μέρος της αύξησης θεωρήθηκε ότι προκλήθηκε από την αυξημένη κατανάλωση φρουτοχυμών και smoothies. Πως όμως είναι δυνατό κάτι τέτοιο; Δεν είναι όλα φτιαγμένα από φυσικά συστατικά;

Παρά το ότι οι περισσότεροι φρουτοχυμοί και smoothies πραγματικά περιέχουν φυσικό φρούτο, το πρόβλημα προήλθε από την επεξεργασία, συσκευασία και διαφήμιση του προϊόντος.

Επεξεργασία

Η αποχύμωση απομακρύνει σχεδόν όλες τις φυτικές ίνες και πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που υπό κανονικές συνθήκες θα λαμβάνατε αν τρώγατε ολόκληρο το φρούτο στη φυσική του μορφή. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν ικανοποιημένοι τρώγοντας κάνα δυο πορτοκάλια, ένα smoothie μπορεί να περιέχει την ζάχαρη από έξι πορτοκάλια, αλλά χωρίς τις φυτικές ίνες που σας χορταίνουν, θα ψάχνετε να φάτε κάτι παραπάνω μια ή δυο ώρες αργότερα όταν αρχίσει να εξασθενεί η ζάχαρη.

Συσκευασία

Όπως με πολλές τροφές, όταν αγοράζουμε ένα συσκευασμένο προϊόν, οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι για μια φορά, αλλά θα πρέπει να δείτε την ετικέτα με τις διατροφικές αξίες για να είστε σίγουροι. Στην περίπτωση των φρουτοχυμών και των smoothies, μπορεί να υπάρχουν δύο δόσεις σ΄ ένα μπουκάλι.

Οπότε αν το πιείτε όλο, κάτι το πολύ συνηθισμένο, έχετε καταναλώσει τις διπλάσιες θερμίδες (και τη διπλάσια ζάχαρη) απ’ ότι θα είχατε αν είχατε καταναλώσει μια δόση ή το μισό μπουκάλι.

Διαφήμιση

Οι εταιρείες εξαπατούν στη διαφήμιση τους. Για παράδειγμα, μια εταιρεία δηλώνει ότι τα δικό τους smoothies πορτοκαλιών βάρους 250γρ “είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από φρούτα και επομένως περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης που θα βρίσκατε στην ίδια ποσότητα ολόκληρου του φρούτου”. Αν όμως ρίξετε μια ματιά στην ετικέτα, θα δείτε ότι περιέχει 29 γραμμάρια ζάχαρης! Συγκρίνετε το αυτό με την διατροφική ετικέτα ενός χυμού πορτοκαλιού 250γρ και θα δείτε ότι αναφέρει την ποσότητα ζάχαρης ως 19,05 γραμμάρια. Οπότε από πού προήλθαν τα υπόλοιπα 10 γραμμάρια ζάχαρης;

Μερικές καλύτερες εναλλακτικές από τους φρουτοχυμούς και τα smoothies είναι το να φάτε είτε ανεπεξέργαστο φρούτο ή φρεσκοστυμμένο χυμό, ή smoothies φτιαγμένα από χυμό λαχανικών. Το πραγματικό φρούτο στην φυσική του μορφή έχει όλες τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά και γνωρίζετε τι καταναλώνετε.

Δεν υπάρχουν κρυμμένα συστατικά. Τα smoothies ή οι χυμοί από λαχανικά έχουν πολύ λιγότερη ζάχαρη από αυτά που φτιάχνονται από φρούτα, οπότε καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες για ίσες ποσότητες χωρίς μεγιστοποίηση της γλυκόζης στο αίμα.

Το να πίνετε χυμούς και smoothies μπορεί να είναι υγιεινό αν επιλέξετε τα σωστά προϊόντα ή φτιάξετε τα δικά σας ποτά ώστε να γνωρίζετε τι περιέχουν.