Πως ξέρετε πότε έχετε χάσει αρκετό βάρος;

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου, 2018

ΛιπομέτρησηΤο αδυνάτισμα συχνά είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και πολύς κόσμος δυσκολεύεται σ’ αυτό το ταξίδι. Όμως, όταν φτάσετε στον πρώτο στόχο βάρους που έχετε θέσει, μπορεί να αναρωτηθείτε: «Έχω χάσει αρκετό βάρος;» Όταν θέλετε να κατανοήσετε ότι έχετε χάσει αρκετό βάρος, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε όπως τον Δείκτη Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ) σας, τον σωματότυπο σας και άλλα.

Καταρχήν θα πρέπει να θυμάστε ότι ο γιατρός σας είναι το πιο κατάλληλο άτομο για να σας πει πότε έχει χάσει αρκετό βάρος, ειδικά αν μπαίνετε στη διαδικασία εξαιτίας κάποιας ιατρικής ανάγκης. Αν θέλετε κάποια ιδέα για το σπίτι όμως, να πως θα το κάνετε.

Ελέγξτε τον Δείκτης Σωματικής Μάζας σας

Παρά το ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στον ΔΣΜ (Δείκτης Σωματικής Μάζας), μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη ένδειξη. Για να υπολογίσετε τον ΔΣΜ σας, απλά διαιρέστε το βάρος σας (σε κιλά) με το ύψος σας (σε μέτρα) στο τετράγωνο.

Το φυσιολογικό αποτέλεσμα της διαίρεσης θα πρέπει να είναι μεταξύ 18,5 και 25 αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Για παράδειγμα, αν ο φυσιολογικός σας σωματότυπος είναι μεγαλόσωμος και βαρυκόκκαλος, ο ιδανικός σας ΔΣΜ πιθανώς να είναι πάνω από 25 κάτι που σας ορίζει σαν υπέρβαρους για τα φυσιολογικά δεδομένα. Από την άλλη, αν είστε μικρόσωμος, ο ιδανικός σας ΔΣΜ μάλλον είναι μικρότερος από των υπολοίπων.

Μετρώντας το σωματικό σας λίπος

Η μέτρηση του ποσοστού σωματικού λίπους σας είναι ακόμη ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε για το πότε έχετε χάσει αρκετό βάρος και είναι πιο ακριβής από τον ΔΣΜ. Να την χρησιμοποιείτε πάντα για να επιβεβαιώνετε ότι ο ΔΣΜ σας, σας λέει την αλήθεια!

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε το σωματικό λίπος σας με τον πιο απλό να είναι η χρήση ενός παχύμετρου σε διπλωμένο δέρμα. Τσιμπήστε ένα σημείο με λίπος (συνήθως γύρω από την μέση) και μετρήστε το πάχος μ’ ένα παχύμετρο. Μετά κάνετε σύγκριση της μέτρησης σ’ ένα χάρτη ποσοστού σωματικού βάρους που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο. Σαν εναλλακτική λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ΒΑΑ (Βιοηλεκτρική Ανάλυση Αντίστασης) όπου ανεβαίνετε σε μια ζυγαριά η οποία υπολογίζει το ποσοστό του λίπους σας.

Δείτε πως φαίνεστε και πως αισθάνεστε

Ο καλύτερος και πιο απλός τρόπος για να δείτε αν έχετε φτάσει στο ιδανικό σας βάρος είναι να σταθείτε απλά μπροστά σ’ έναν καθρέφτη και να δείτε την εμφάνιση σας. Αν έχετε χάσει αρκετό βάρος και αισθάνεστε ότι η εμφάνιση σας είναι όμορφη και υγιής, τότε μάλλον έχετε φράσει στο ιδανικό σας βάρος. Το τέλειο θα ήταν να μην αισθάνεστε κουρασμένοι και να έχετε και αρκετή ενέργεια για τις δραστηριότητες της μέρας σας.

Βεβαίως, ο κύριος λόγος για να χάσετε βάρος θα έπρεπε να είναι η καλή κατάσταση της υγείας σας και το να αισθάνεστε καλά μέσα στο σώμα σας. Οπότε, μπορείτε να αποφασίσετε να μην χάσετε άλλο βάρος ή να συνεχίσετε ανάλογα με το πώς νιώθετε από πλευράς υγείας.