Έρευνες για το εκχύλισμα πράσινου καφέ

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουαρίου, 2019

Ιατροί - ΦαρμακείοΤο εκχύλισμα πράσινου καφέ έγινε γνωστό ως το “μαγικό χάπι αδυνατίσματος” μετά την παρουσίαση του από τον δημοφιλή Αμερικανό ιατρό Dr Oz στην εκπομπή του στην “The Dr Oz Show”. Ο διάσημος ιατρός παρουσίασε πως ο πράσινος καφές βοηθάει το αδυνάτισμα.

Μια τέτοια δημοσιότητα αύξησε τις πωλήσεις του πράσινου καφέ άλλα η υπερβολικές αξιώσεις κάνανε πολλούς ανθρώπους να είναι σκεπτική για τα πραγματικά αποτελέσματά του. Εξάλλου κάθε μέρα εμφανίζεται στην αγορά ένα “θαυματουργό χάπι αδυνατίσματος ” που υπόσχετε να σας απαλλάσσει από τα περιττά κιλά σε χρόνο μηδέν.

Σε αντίθεση με άλλα συμπληρώματα για την απώλεια βάρους, το εκχύλισμα πράσινου καφέ έχει ερευνηθεί εκτενώς και υπάρχει μια σειρά αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες τα οποία επιβεβαιώνουν την ικανότητα του βασικού συστατικού του εκχυλίσματος πράσινου καφέ, του χλωρογενικού οξύ, να βοηθάει στην απώλεια βάρους και να βελτιώνει μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής για το αδυνάτισμα που έχουν σαν βάση το πράσινο καφές και είναι πραγματικά αποτελεσματικά.

Πως δουλεύει το εκχύλισμα πράσινου καφέ

Κόκους Πράσινου ΚαφεΣε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 στο American Society for Clinical Nutrition, μια ομάδα επιστημόνων από το Centre for Nutrition and Food Safety, της School of Biomedical and Molecular Sciences του πανεπιστημίου του Surrey στο Guildford του Ηνωμένο Βασιλείου, διερεύνησε την γλυκαιμική επίδραση των δυο κύριων συστατικών του πράσινου καφέ, του χλωρογενικού οξύ και της καφεΐνης.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο καφές επηρεάζει έντονα την έκκριση των γαστρεντερικών ορμονων και την ανοχή στην γλυκόζη. Η δική τους έρευνα επιβεβαίωσε την υπόθεσή τους ότι το χλωρογενικό οξύ έχει ένα ανταγωνιστικό αποτέλεσμα στην μεταφορά της γλυκόζης και ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα απορρόφησης της γλυκόζης από το έντερο.

Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή μελέτη που διεξήχθη από τον Joe Vinson και τους συνεργάτες του από το Τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου του Scranton, είχε ως σκοπό να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος πράσινου καφέ σε 16 υπέρβαρους ανήλικα άτομα.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν το 2012 στο Diabetes, Metabaolic Syndrome and Obesity, έδειξαν μια σημαντική μείωση του βάρους έως και 8 κιλά, πάνω από 10% του σωματικού τους βάρους και του δείκτη μάζας σώματος. Υπήρχε επίσης σημαντική αλλαγή στο ποσοστό του σωματικού λίπους, το οποίο μειώθηκε έως 2%.

Ο Νορβηγός επιστήμονας Thom είχε παρόμοια αποτελέσματα σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή μελέτη με 40 εθελοντές. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η λύση για την απώλεια βάρους είναι στην μείωση της απορρόφησης της γλυκόζης στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Άλλα οφέλη του εκχύλισμα πράσινου καφέ

Το 2008, η American Society for Nutrition δημοσίευσε το αποτελέσματος μιας μελέτης που έγινε από μια ομάδα Βραζιλιανών επιστημόνων. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι το χλωρογενικά οξέα στο εκχύλισμα πράσινου καφέ είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμα σε ανθρώπους – απορροφούνται εύκολα και μεταβολίσωνται.

Αυτή η μελέτη υπογράμμισε μια σειρά από οφέλη του χλωρογενικού οξέα στο εκχύλισμα πράσινου καφέ, όπως είναι η μείωση του κινδύνου από καρδιαγγειακά νοσήματα, την νόσο του Alzheimer’s και το Διαβήτη Τύπου 2. Βρέθηκε επίσης ότι το χλωρογενικό οξύ έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη ιδιότητες.