Θα πρέπει να γυμνάζεστε με Jet Lag;

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαΐου, 2019

ΑεροπλάνοΠριν συζητήσουμε για γυμναστική όταν υποφέρουμε από jet lag, ας ορίσουμε τι είναι.

Βασικά, είναι μια διακοπή στο βιολογικό μας ρολόι – αυτό που ελέγχει το πότε θα κοιμηθούμε και πότε θα ξυπνήσουμε, μεταξύ άλλων βιολογικών λειτουργιών – επίσης γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός.

Τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν ταξιδεύουμε γρήγορα ανάμεσα έστω και σε δύο ζώνες ώρας.

Αν περιμένουμε να συνέλθουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και εννέα ημέρες μέχρι το σώμα μας να επανέλθει.

Γενικά, χρειάζεται περίπου μία ημέρα για αποκατάσταση για κάθε μία ώρα αλλαγής της ζώνης ώρας.

Η ερώτηση του τίτλου πάει όμως αρκετά πιο βαθιά.

Για παράδειγμα, η ώρα της μέρας που γυμναζόμαστε το επηρεάζει, όπως επίσης και η συνέπεια που γυμναζόμαστε πριν και όταν ταξιδεύουμε.

Το πανεπιστήμιο UCLA έκανε μια μελέτη πριν κάποιο καιρό σε ποντίκια και βρήκε ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί τους θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ώρα της ημέρας που γυμναζόντουσαν.

Όταν γινόταν νωρίς το πρωί, μεταφέρονταν οι καρδιακοί παλμοί τους και η θερμοκρασία σώματος νωρίτερα. Κάτι ανάλογο συνέβαινε με γυμναστική σε μεταγενέστερη ώρα.

Αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν τα ίδια και σε ανθρώπους, τότε θα είχαμε όφελος από άσκηση νωρίς το πρωί αν πετάμε προς τα ανατολικά ή αργότερα το απόγευμα αν πετάμε προς τα δυτικά.

Μελέτες που ακολούθησαν αυτή του UCLA έδειξαν ότι όντως η αλλαγή του κιρκάδιου ρυθμού ισχύει και για τους ανθρώπους.

Επομένως αν γνωρίζετε προς ποια κατεύθυνση θα πετάξετε, προσαρμόστε το πρόγραμμα εκγύμνασης σας αρκετά πριν από τα ταξιδιωτικά σας σχέδια, ώστε το βιολογικό σας ρολόι να έχει ρυθμιστεί πριν από το ταξίδι σας.

Μια μελέτη του Κολλεγίου Amherst σε ανθρώπους έδειξε ότι η γυμναστική – ανεξάρτητα από το πότε γινόταν – βοηθούσε στην ανάκαμψη από jet lag γρηγορότερα.

Στην περίπτωση αυτή, φαινόταν ότι ο προγραμματισμένος ρυθμός έθετε το βιολογικό ρολόι σε συγχρονισμό με μια καθημερινή ρουτίνα.

Εφαρμόζοντας το αυτό στη μείωση του jet lag, η συμμετοχή σε τακτικό πρόγραμμα εκγύμνασης την ίδια ώρα κάθε μέρα πριν από την πτήση και η διατήρηση αυτού του προγράμματος περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα μετά την προσγείωση στο νέο μέρος θα βοηθήσει στη διατήρηση του συγχρονισμού του σώματος με την ώρα της ημέρας.

Με άλλα λόγια, συνδέει την ώρα της ημέρας με τη γυμναστική, κάνοντας έτσι πιο εύκολο τον εγκλιματισμό με την νέα ζώνη ώρας.

Μια άλλη μελέτη από τη Βραζιλία, η οποία διήρκησε πάνω από 20 χρόνια, έδειξε ότι η τακτική άσκηση γυρίζει πίσω τα βιολογικά μας ρολόγια κρατώντας μας νεότερους απ’ όσο είμαστε.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι νεότεροι άνθρωποι επανέρχονται γρηγορότερα από jet lag απ’ ότι οι πιο μεγάλοι.

Τα συμπεράσματα της μελέτες προτείνουν τη διατήρηση ενός προγράμματος άσκησης πριν το ταξίδι και μετά την προσγείωση.

Η εκγύμναση όχι μόνο σας κάνει νεότερους απ’ όσο είστε αλλά διατηρεί και το σώμα σας συγχρονισμένο με την ώρα της ημέρας – και τα δύο συνεισφέρουν στην επαναφορά από το jet lag.