6 Συμβουλές Δίαιτας για να Επιταχύνετε τον Μεταβολισμό σας

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου, 2018

Πρωινό γεύμαΗ επιτάχυνση του πόσο γρήγορα το σώμα σας καίει θερμίδες είναι δυνατό με δύο τρόπους, είτε μέσω δίαιτας είτε μέσω άσκησης (ή ενός συνδυασμού και των δύο). Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου θα επικεντρωθούμε σε μερικές συμβουλές δίαιτας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να «ανάψετε τον φούρνο».

1. Τρώτε Πρωϊνό

Όταν κάνουν δίαιτα, πολλοί νομίζουν ότι είναι καλή ιδέα να παρακάμψουν το πρωϊνό σαν τρόπο να μειώσουν τις θερμίδες. Λάθος! Ένα θρεπτικό πρωϊνό όπως πλιγούρι με καρύδια και κανέλα σπάει την νηστεία της νύχτας. Ξυπνάει τον μεταβολισμό σας και τον κρατάει σε πλήρη λειτουργία όλη την ημέρα. Χωρίς πρωϊνό, ο μεταβολισμός σας θα είναι αργός όλο το πρωί μέχρι να γευματίσετε.

2. Κόψτε τις Μερίδες

Μιας και αναφέραμε τις ώρες των γευμάτων, ένας καλός τρόπος να κρατάτε τον μεταβολισμό σας σε πλήρη λειτουργία είναι να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά. Όταν τρώτε μόνο τρία γεύματα, ο μεταβολισμός σας αρχίζει να καθυστερεί πριν φτάσετε στο επόμενο γεύμα. Αλλά καταναλώνοντας γεύματα/σνακ των 300 θερμίδων 5 με 6 φορές την ημέρα, ο μεταβολισμός σας θα έχει μια σταθερή πηγή καυσίμων για επεξεργασία.

3. Μη Κόβετε Θερμίδες

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν προσπαθείτε να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας είναι να μειώσετε τις θερμίδες. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεταβολισμός θεωρεί ότι έρχεται περίοδος «ισχνών αγελάδων» και επιβραδύνεται προσπαθώντας να εξοικονομήσει ενέργεια.

Πόσες θερμίδες είναι αρκετές; Θα πρέπει να καταναλώνετε ίσο αριθμό θερμίδων με όσες χρειάζεται για να υποστηρίξετε τον αδρανή ρυθμό μεταβολισμού σας. Για μία γυναίκα 40 ετών με ύψος 1,65 και βάρος 50 κιλά, είναι περίπου 1.330 θερμίδες.

4. Αποφύγετε Πολύ-ακόρεστα λιπαρά

Εντάξει σας έχουν πει να αποφεύγετε τα πολύ-ακόρεστα λιπαρά ξανά, αλλά ξέρετε το πώς επηρεάζουν τον μεταβολισμό σας; Λόγω της μοριακής μορφής τους, συνδέονται με τα λιπαρά και τα κύτταρα του συκωτιού επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό. Επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη το οποίο μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

5. Προτιμάτε Οργανικά

Οι τοξίνες από τα εντομοκτόνα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα σιτηρά που τρώτε εμποδίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας. Ο θυρεοειδής είναι ο θερμοστάτης που καθορίζει το πόσο γρήγορα (ή αργά) λειτουργεί ο μεταβολισμός σας.

6. Τρώτε Πρωτεΐνες

Επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να χωνέψετε τις πρωτεΐνες, καταναλώνονται με φυσικό τρόπο 10% περισσότερες θερμίδες για την χώνεψη τους απ’ ότι για τα άλλα δύο κύρια διατροφικά στοιχεία, τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες.

Χρησιμοποιείστε αυτές τις 6 συμβουλές για να κάνετε τον φούρνο του σώματος σας να καίει περισσότερο και για πιο πολύ, με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες. Για να διατηρήσετε έναν λειτουργικό υψηλό μεταβολισμό, καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε ασκήσεις καύσης λίπους στη γυμναστική σας. Η μυϊκή μάζα καταναλώνει θερμίδες, οπότε όσο περισσότερη έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψετε σε ορισμένο χρονικό διάστημα.