Μπορεί η Άσκηση να σας Κάνει Πιο Παραγωγικούς;

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου, 2018

fitness groupΠρόσφατες έρευνες λένε ότι ναι, η άσκηση όχι μόνο σας κάνει πιο παραγωγικούς, αλλά και πιο ενεργητικούς, πιο έξυπνους και πιο ευτυχισμένους. Πως όμως λειτουργεί;

Όπως μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει όλο και λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας η οποία αποκαλείται νευρογένεση. Τα παλιά κύτταρα πεθαίνουν αλλά δεν αντικαθίστανται σε αναλογία ένα προς ένα. Η έρευνα, που έγινε μόνο σε ποντίκια μέχρι τώρα, έδειξε ότι η τακτική άσκηση καθυστερεί την διαδικασία νευρογένεσης. Αν η έρευνα δείξει τα ίδια όταν γίνει σε ανθρώπους, η πιο ηλικιωμένοι ενήλικες που ασκούνται μπορεί να έχουν σημαντικό πνευματικό πλεονέκτημα από άλλους στο ίδιο ηλικιακό group που δεν γυμνάζονται.

Όμως η άσκηση προσφέρει ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα στον χώρο δουλειάς. Μέσα σε κάθε κύτταρο υπάρχουν μιτοχόνδρια. Μιλώντας όσο πιο απλά γίνεται, υπάρχει ένα συνένζυμο το οποίο λέγεται ATP και το οποίο τα κύτταρα χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν την τροφή που εισέρχεται από τα κυτταρικά τοιχώματα σε ενέργεια – ο μοριακός φούρνος του κυττάρου αν θέλετε. Η άσκηση βελτιώνει την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων σε όλα τα κύτταρα και επομένως περισσότερο ATP.

Αν ο μοριακός σας φούρνος καίει πιο πολύ, ο μεταβολισμός σας είναι ταχύτερος και επομένως καίτε περισσότερες θερμίδες. Όσο περισσότερες θερμίδες καίτε (χωρίς να καταναλώνετε πρόσθετες από αυτές που τρώτε κάθε μέρα κανονικά) σημαίνει καλύτερο έλεγχος του βάρους. Έτσι καταλήγετε με περισσότερη ενέργεια και στο σώμα αλλά και στο μυαλό.

Και για να απολαύσετε αυτά τα δύο οφέλη το μόνο που χρειάζεται είναι να ασκήστε σε χαμηλή ή μέτρια ένταση. Μάλιστα τα αποτελέσματα από ένα πείραμα που διεξήχθει σε μια περίοδο έξι εβδομάδων από το Πανεπιστήμιο της Georgia, έδειξε ότι η άσκηση χαμηλής έντασης είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη κούραση από την μέτριας έντασης, αλλά τα ίδια αποτελέσματα.

Πως μας κάνει η άσκηση πιο ευτυχισμένους;

Μέχρι τώρα συζητήσαμε τον λόγο που είμαστε εξυπνότεροι και πιο ενεργητικοί αν γυμναζόμαστε, αλλά πως μας κάνει η άσκηση πιο ευτυχισμένους; Όταν γυμναζόμαστε ο εγκέφαλος απελευθερώνει αρκετά χημικά τα οποία λέγονται νευροδιαβιβαστές. Ένα από αυτά τα χημικά λέγεται ενδορφίνη. Η φυσιολογική του λειτουργία φαίνεται να είναι η μείωση της δυσφορίας εξαιτίας της άσκησης, όμως, μετά μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Στους αθλητικούς χώρους, αυτό είναι γνωστό ως «ευφορία του δρομέα». Δεν είναι ανάγκη να τρέξετε για να έχετε την εμπειρία. Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης θα παράγει το αίσθημα ευφορίας. Και μπορεί να κρατήσει για πολλές ώρες μετά την άσκηση.

Οπότε ναι, η άσκηση μπορεί να σας κάνει πιο παραγωγικούς στην εργασία σας επιβραδύνοντας την νευρογενετική διαδικασία και παράγοντας περισσότερα μιτοχόνδρια με αποτέλεσμα να σας κάνει πιο έξυπνους και πιο ενεργητικούς. Η απελευθέρωση ενδορφινών την ώρα της άσκησης βελτιώνει την διάθεση σας κάτι που επίσης βελτιώνει την παραγωγικότητα σας στην εργασία. Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί εργάτες κάνουν γυμναστική την ώρα του διαλλείματος για γεύμα, ώστε να παραμένουν σε εγρήγορση και να είναι παραγωγική μέχρι αργά το απόγευμα.