8 Αιτίες πίσω από την Υπερβολική Δίψα σας

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαΐου, 2019

Ζευγάρι πίνει νερό από μπουκάλιΥπάρχει μια δημοφιλής διαφήμιση μπύρας στην οποία ένας άντρας ο οποίος συχνά περιτριγυρίζεται από όμορφες γυναίκες ή απολαμβάνει τις περιπέτειες της ζωής, λέει στους θετές – τους «φίλους» του – να «παραμείνουν διψασμένοι». Το υπονοούμενο είναι η πρόταση ότι πίνοντας το προϊόν θα κρατήσει τη ζωή σας ενδιαφέρουσα. Όμως, για πολλούς ανθρώπους , το να παραμείνουν διψασμένοι δεν έχει σχέση με διασκέδαση και παιχνίδια.

Αν είστε συνεχώς διψασμένοι, τότε γνωρίζετε πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι. Συχνά, η δίψα είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητική. Μπορεί να υπονοεί υποβόσκουσες φυσικές και πνευματικές καταστάσεις. Ακολουθούν οκτώ πράγματα τα οποία μπορεί να προκαλούν την υπερβολική δίψα σας.

1. Διαβήτης

Υπολογίζεται ότι περίπου 7 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από αδιάγνωστο διαβήτη, συχνά επειδή υπάρχουν συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η υπερβολική δίψα, η οποία τυπικά αναπτύσσεται όταν το σώμα σας λειτουργεί περισσότερο από το φυσιολογικό για να φιλτράρει και να απορροφήσει την πρόσθετη ζάχαρη που δημιουργείται. Επειδή η συχνή ούρηση – που μπορεί να σας αφυδατώσει – είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι πιθανό να νιώθετε πιο διψασμένοι απ’ ότι συνήθως.

2. Αφυδάτωση

Όταν έχετε μικρότερη ποσότητα νερού από το κανονικό που χρειάζεται το σώμα, μπορεί να οδηγηθείτε σε αφυδάτωση. Σε αυτή την περίπτωση, ο λαιμός σας μπορεί να είναι στεγνός και να σας προκαλεί συνεχή κατάποση και ανάγκη για υγρά. Μπορεί επίσης να νιώθετε κούραση, η μνήμη σας να είναι συγκεχυμένη, να έχετε ζαλάδα ή απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, οι αιτίες της αφυδάτωσης διαφέρουν σημαντικά. Μπορεί να μην πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή μπορεί να μην ανανεώνετε το σώμα σας αρκετά μετά από μεγάλη εφίδρωση (π.χ. μετά από γυμναστική ή άρση βαρών). Περίοδοι διάρροιας, πυρετού και η ζωή σε κλιματικές συνθήκες με πολλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία είναι άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και να δημιουργήσουν υπερβολική δίψα.

3. Αλλαγές στη δίαιτα σας

Αν προσθέτετε περισσότερο αλάτι ή καρυκεύματα στα γεύματα σας, μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε πιο διψασμένοι απ’ ότι συνήθως. Όταν καταναλώνετε πιο αλατισμένες τροφές, το σώμα σας λειτουργεί περισσότερο για να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που περνάει. Με περισσότερο αλάτι στο σώμα σας, περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο αποτραβιούνται από τα κύτταρα σας. Τελικά αυτό οδηγεί  το τμήμα του μυαλού σας που αναγνωρίζει τη δίψα να αναλάβει δράση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση περισσότερου αλατιού δεν είναι απαραίτητα θέμα αλατίσματος κάποιων τροφών. Η κατανάλωση τροφών που έχουν ήδη υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και καρυκεύματα (όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και άλλες επεξεργασμένες τροφές) μπορεί να σας διψάσει.

4. Φάρμακα

Δεν είναι μυστικό ότι και τα συνταγογραφούμενα και τα κοινά ελεύθερα φάρμακα έρχονται με ανάλυση των παρενεργειών τους, με αλλαγές στην δίψα να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές. Για παράδειγμα, τα παυσίπονα, τα χάπια νερού και φάρμακα που περιέχουν ορμόνες μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε πιο διψασμένοι από το συνηθισμένο. Μερικά συμπληρώματα βοτάνων μπορεί να κάνουν το ίδιο. Όπως θα πρέπει να κάνετε με οποιεσδήποτε αλλαγές παρατηρείτε όταν παίρνετε παλιά ή και νέα φάρμακα θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

5. Αναπνοή από το στόμα

Αν έχετε την τάση να περνάτε τη μέρα σας αναπνέοντας από το στόμα, είτε κάθεστε στο γραφείο σας είτε τρέχετε στον διάδρομο γυμναστικής, δεν είναι ασυνήθιστο να σας έρθει δίψα. Παρομοίως, αν ροχαλίζετε πολύ, μπορεί να ξυπνήσετε με διψασμένο λαιμό. Μολονότι το να ανοίγετε το στόμα σας όταν γυμνάζεστε ή ροχαλίζετε είναι μάλλον τυπικό, το να το κάνετε σε βάση ρουτίνας μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός υποβόσκοντος ιατρικού προβλήματος – όπως η άπνοια κατά τον ύπνο στην περίπτωση του υπερβολικού ροχαλητού.

6. Ηλικία

Όπως μεγαλώνετε, μπορεί να προσέξετε ότι γίνεται πιο δύσκολο να ικανοποιήσετε τη δίψα σας. Αυτό γίνεται γιατί αρχίζετε να χάνετε την αίσθηση της δίψας ως ένα σημείο. Επιπρόσθετα, το συκώτι σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει νερό στο σώμα σας όπως έκανε όταν ήσασταν νεότεροι. Επειδή όμως η αίσθηση της δίψας δεν μειώνεται τελείως όπως μεγαλώνετε, εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτο ότι το σώμα σας περνάει από κοινές αλλαγές οι οποίες σχετίζονται με την γήρανση.

7. Σύνδρομο Sjögren

Περίπου 4 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάτι που λέγεται Σύνδρομο Sjögren, το οποίο αφορά μια χρόνια ασθένεια του ανοσοποιητικού που προκαλεί την επίθεση των λευκών αιμοσφαιρίων στους αδένες που προκαλούν υγρασία. Το στεγνό στόμα είναι πολύ συνηθισμένο όπως και τα στεγνά μάτια, οι πόνοι στις αρθρώσεις και η κούραση. Ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα αν πάσχετε από αυτή την ασθένεια, αν και γενική και επαγγελματική γνώση για το Σύνδρομο Sjögren είναι περιορισμένη.

8. Ψυχογενετική πολυδιψία

Μπορεί να έχετε διαβάσει για άτομα που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού σε σημείο που να μπορούν δυνητικά να βλάψουν το σώμα τους. Για την ακρίβεια, η ψυχογενετική πολυδιψία είναι μια πνευματική κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει ανεξέλεγκτες τάσεις να πιεί πολύ νερό – μερικές φορές σε σημείο να ξεπερνά τα 2,5 γαλόνια την ημέρα. Τέτοια ανικανοποίητη δίψα τυπικά συνδέεται με αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα πνευματικής υγείας, το οποίο τείνει να συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Όπως βλέπετε οι λόγοι για την υπερβολική δίψα διαφέρουν. Μπορεί απλά να νομίζετε ότι θα το ξεπεράσετε με μερικές κούπες καφέ. Εναλλακτικά, ίσως να τρώτε πιο πικάντικες τροφές, ή ίσως δεν ενυδατώνεστε αρκετά μετά από γυμναστική. Όμως μπορεί και να πάσχετε από πιο σοβαρές καταστάσεις όπως διαβήτη ή κάποιο πνευματικό ζήτημα. Όπως και σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε με τον γιατρό σας.